

استان کردستان در غرب کشور و در همسایگی استانهای آذربایجان غربی، زنجان، همدان و کرمانشاه واقع شده است. این استان از سمت غرب همجوار کشور عراق و استان کردنشین سلیمانیه است . کردستان ، یکی از اصیل ترین ، قدیمی ترین و جذاب ترین مناطق جهان است که مردم بسیار مهمان نواز ، خوش برخورد و متمدنی دارد. همراه با شمیران گشت سفری به کردستان خواهیم داشت و از جاذبه های زیبایش دیدن میکنیم.
سد زیبای مهاباد
جالب است بدانید نزدیک ترین سد آبی جهان به شهر سد مهاباد می باشد . این سد به خود شهر مهاباد چسبیده و فاصله ای با آن ندارد. سد بسیار جذابی است که طبیعت بسیار زیبا و دل انگیزی دارد . جادههای ارتباطی مهاباد به سردشت و پیرانشهر از کنار این دریاچه زیبا عبور میکند. از نواحی دیدنی اطراف این دریاچه میتوان به جزیره، قاضی آباد، سر میدان و تاقه دار (تک درخت) اشاره کرد. این دریاچه محل مناسبی برای تفریحاتی همچون شنا و ماهیگیری میباشد. از جمله ماهیهای این دریاچه میتوان به ماهی کپور و سوف اشاره کرد.
غار سهولان در نزدیکی مهاباد
غار سهولان به زبان کردی به معنی یخبندان است و این غار در نزدیکی روستایی به همین نام قرار گرفته است. مردم محلی غار را کونه کوتر، یعنی لانه کبوتر نیز مینامند. دلیل این نامگذاری وجود تعداد زیادی لانه کبوتر درون غار است. مساحت داخلی غار سهولان حدود 600 مترمربع است و محتویات غار سنگ های آهکی است. کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند به استناد لایههاى سفالی که از منطقه دالان اصلی و تالار بزرگ و دهلیز ورودى کونه مالان بدست آمده این غار از هزارههاى دوم و اول قبل از میلاد تا دوره پارتی و اسلامی و حتی زمانهایی از قرون وسطی مورد سکونت انسانها قرار گرفته است. تنها موجودات زنده این غار کبوتر چاهی و خفاش میباشند که قسمت هایی از غار را به عنوان آشیانه انتخاب کردهاند.
اورامان، هزار ماسوله کردستان
اورامان، روستایی در بخش اورامان شهرستان سروآباد در استان کردستان است که با داشتن معماری پلکانی به هزار ماسوله کردستان مشهور است. اورامان را هورامان تخت هم میگویند. این روستا که در زبان محلی «ههورامان» گفته میشود، از غرب به عراق، از شمال به کردستان و از جنوب به جوانرود محدود میشود و جادهای به طول ۷۵ کیلومتر آن را به مریوان وصل میکند.
دریاچه “زریوار”
این دریاچه که در سه کیلومتری شمال باختری مریوان و در ارتفاع 1285 متری از سطح دریا قرار دارد، از زیباترین میراثهای طبیعی استان کردستان به شمار میآید. آب این دریاچه از چشمههای جوشان و رودخانههای چندی که به آن میریزد، تأمین میشود. حجم آب دریاچه از 5/22 میلیون متر مکعب تا 5/47 میلیون مترمکعب در طول سال متغیر است. طول این دریاچه 6کیلومتر و عرض آن 1700 تا 3000 متر است. مساحت آن حدود 720 هکتار است.
وجه تسمیه “زریوار” و زریبار که هر دو در منطقه متداول است، به واژه «زری» که در زبان کردی به معنی دریاچه است، باز میگردد. پسوند «دار» و «بار» پسوند تشبیهی و زریبار یا زریوار به معنی دریاچهوار است. درباره این دریاچه افسانههای متعددی وجود دارد که مشهورترین آن ها وجود شهری مدفون در زیر آبهای دریاچه است.
آبشار شلماش سردشت
آبشار شلماش از مهمترین آبشارهایی است که در سطح استان آذربایجان غربی و در شهر سردشت جاری است. آبشار شلماش با درهای سرسبز در کنار جنگلهای پراکنده، در نزدیکی شهر سردشت واقع شده و از شاخههای رودخانه زاب کوچک محسوب میشود. این آبشار که در واقع از سه آبشار تشکیل شده هم اکنون به صورت منطقهای تفریحی درآمده که همه ساله به خصوص در فصل گرما هزاران نفر از مناطق مختلف و به خصوص از شهرهای کردنشین برای دیدن آن عازم سردشت میشوند. سه آبشار به ترتیب و پشت سر هم قرار گرفتهاند که اولین آنها در نزدیکی محل توقف و پارکینگ قرار گرفتهاست. برای دیدن دو آبشار بعدی باید مسافتی نسبتاً زیاد را پایین رفته و وارد درهای عمیق شوید. با احداث پله و حصارهایی بالا و پایین رفتن از دره راحت کم خطر شدهاست.
مجموعه تفریحی آبیدر
یکی از اصلی ترین جاهای گردشگری سنندج، کوه آبیدر است. آبیدر یعنی جایی که آب زیاد از آن بیرون میآید و این وجه تسمیه به خاطر چشمه های زیرزمینی فراوان این منطقه است. نزدیک بودن این منطقه به سنندج و بلند بودن آن و منظره زیبایی که از شهر دارد، به علاوه باغها و چشمه های طبیعیاش و قرار گرفتن بزرگترین سینمای روباز در اینجا باعث محبوب بودنش شده است.