

استان چهارمحال و بختیاری اقلیم بینظیری دارد. طبیعت خاص و سخاوتمند این استان انواع میوه و سبزی، غلات و دام را در اختیار ساکنانش قرار میدهند تا مردم این استان بتوانند با این نعمتهای طبیعت سخاوتمند خود غذاهای رنگین و خوشطعم تهیه کنند و سفره خود را با آن زینت بخشند . در این مطلب با شمیران گشت همراه باشید به بررسی برخی از غذاهای خوشمزه چهارمحال و بختیاری میپردازیم .
چلو خورش به
از غذاهای پر طرفدار و مجلسی قوم بختیاری پلو خورش به می باشد که طبع معتدل به گرم دارد و خواص فراوانی دارد . این غذا منبع فیبرو سبوس مناسب برای پوکی استخوان ,خونساز است و دارای انواع ویتامین ها می باشد .
گردو پلو
گردو پلو از جمله غذاهای مقوی و سالم است که در بخش هایی از استان چهار محال و بختیاری بخصوص سامان پخت می شود .شهرستان سامان به علت دارا بودن تولیدات باغی بخصوص گردو و بادام در سطح ایران مشهور است .
آش دوغ
آش دوغ چهار محال را میتوان در سطح مرکز استان و دیگر شهرستانها پیدا کرد. فرق زیادی با آش دوغ دیگر شهرها ندارد. اما مواد اولیه اش از پوشش گیاهی منحصر به فرد این استان چشم نواز و سرسبز است. گردشگران طبیعت در روز سیزدهم فروردین که روز طبیعت است همیشه این آش را تهیه میکنند و در کنار غذاهای لذیذ بختیاری نوش جان میکنند. آش دوغ بختیاری همانند کباب بختیاری در این منطقه معروف است و طرفداران زیادی دارد.
آب ترشی(اوترشی)
در تهیه این غذا بیشتر از آلوهای ترش و ملس همین منطقه استفاده میشود، آب ترشی جز غذاهایی است که برای تهیه آن نیاز به زمان زیادی برای طبخ نیست به همین خاطر بیشتر در میان عشایر و در فصل گرم سال مرسوم است.
برای تهیه این غذا ابتدا مغز گردو، مغز بادام، پر زردآلو را از قبل به صورت جداگانه گذاشته تا خیس بخورد، سپس ناردون را شسته و مقداری آب روی حرارت گذاشته تا بجوشد.
آرد سبوسدار را تفت داده تا کمی رنگ آن تغییر کند و آب ناردون را که از صافی رد شده به این آرد اضافه میکنند، پس از آن گردوی خرد شده و بادام پوست کنده و خرما و پر زردآلو را به آن اضافه میکنند، پیاز خرد شده را با کمی روغن زردچوبه و نعنا تفت داده و به غذا اضافه کرده تا غذا قوام یابد.پ
نان تیری
نان تیری بختیاری، نانی شبیه به نان لواش است که ضخامت این نان تا ۲ میلی متر، قطر آن بین ۳۵ تا ۴۰ سانتیمتر و شکل آن دایرهای است، وزن تقریبی یک عدد نان تیری حدود ۱۵۰ گرم است و این نان از آرد گندم تهیه میشود.
برای تهیه این نان ابتدا آرد را از حور (خورجین مخصوص نگهداری آرد) خارج کرده و به اندازه مورد نیاز در سفرهای گلیم بافت آن را الک میکنند، سپس آن را درون ظرفی فلزی خمیر میکنند، خمیر در مدتی کمتر از نیم ساعت آماده است و سپس خمیر چانه شده را با چوبی بنام تیر بر روی سکویی چوبی که توسی نام دارد پهن کرده وسپس خمیر نازک شده را بر روی سینی پهن آهنی بنام تاوه، که بر روی شعله آتش قرار دارد برای پخت قرار میدهند.
تاسکباب
غذایی معروف که معمولا در طول ماه ایرانیان سر سفره دارند .
طرز تهیه به این صورت است که آلو را از قبل در آب سرد خیس می کنیم. پیاز را به صورت حلقه های نازک می بریم. پوست به را نیز کنده و به اندازه پره های پرتقال ورقه ورقه می بریم. سیب زمینی را هم پس از پوست گرفتن حلقه حلقه می کنیم. گوشت را نیز به شکل ورقه های نازک( تقریبا به طول و عرض دو بند انگشت) تکه تکه می کنیم. اکنون یک قابلمه تقریبا بزرگ روی اجاق می گذاریم و دو قاشق روغن کف آن می ریزیم و نخست دو ردیف پیاز حلقه شده قرار میدهیم.
در گام بعدی، یک ردیف گوشت روی آن می چینیم و کمی آلو روی آن می ریزیم و چند تکه به هم می گذاریم. گرد غوره را با نمک و فلفل و ادویه مخلوط کرده و روی این مواد می پاشیم و سپس یک قاشق روغن دیگر می ریزیم. این کار را تا تمام شدن مواد ادامه می دهیم و با افزودن دو لیوان آب در قابلمه را می بندیم و می گذاریم روی حرارت ملایم کاملا بپزد.