

تبریز، یکی از طویلالمدتترین پایتختهای ایران بودهاست، این شهر پایتخت سیاسی ایران در زمان اتابکان، خوارزمشاهیان، ایلخانان، چوپانیان، جلایریان، قراقویونلوها، آققویونلوها، صفویان و ولیعهد نشین ایران در دورهٔ قاجاریان بودهاست. جاذبه های گردشگری تبریز به خوبی قدمت و تاریخ بلند این شهر را به ما نشان می دهد اما این فقط جاذبه ها نیستند که بازگو کننده ی تمدن این شهرند .تبریز شهر غذاهای خوشمزه است، غذاهایی که آنقدر متنوع اند که همه سلیقه های غذایی را راضی می کنند. در ادامه با شمیران گشت همراه باشید برخی از این غذاهای خوشمزه را معرفی مینماییم .
کوفته تبریزی
معروف ترین غذای تبریز که همه ایرانیان با آن آشنا هستند اما خوردن کوفته در محلی که این غذا برای اولین بار پخته شده است، مزه ای دیگر دارد. اگر به تبریز رفتید حتما این غذای معروف را در یکی از رستوران های محلی امتحان کنید و طعم کوفته تبریزی واقعی را بچشید.
این غذا در گذشته متفاوت تر از امروز پخت می شده است. در آن زمان بجای استفاده از گوشت چرخ کرده ، گوشت را آن قدر می کوبیدند تا له شود و در حین له کردن گوشت به آن لپه و سبزیجات نیز اضافه می کردند و این سبزیجات کوفته است که عطر این غذای محبوب را دوچندان کرده و شما را مجذوب این غذا می کند .
آش ماست (یوقورت آش) و آش قوروت قیله (قروت قلیه)
آش ماست یکی از خوشمزهترین آشهای تبریز است که از پیاز، عدس، برنج، سبزی آش، آب گوشت، سیبزمینی، ماست، نخود، لوبیا، کلم برگ و هویج تهیه میشود. البته اگر به همین آش کمی رشته بزنید، تبدیل به آش کشک میشود و آن را به جای ماست، کشک میخورند.
در برخی از مراسم مهم و ارزشمند، سرو غذاهای بومی و محلی نوعی سنت و آداب است که رعایت کردن آن، در حفظ و در عین حال تکریم آن بسیار موثر خواهد بود. غذاهای سنتی و طبخ آنها از جمله اقداماتی است که در این ایام توسط خانوادههای اصیل ایرانی، صورت میپذیرد.
آش قوروت قیله که به آش کشک نیز شهرت دارد، یکی دیگر از غذاهای بومی و سنتی استان آذربایجان شرقی است که اکثرا در مراسم حنابندان، شب عروسی توسط خانوادهی عروس تهیه و در میهمانی شام شب عروسی میل میشود.
در گویش مردم استان آذربایجان، قورود به معنای کشک و قیله به معنای قورمه است که به عنوان غذایی لذیذ و سرشار از مواد معدنی، ویتامینها، پروتئین و انرژی در نظر گرفته میشود.
این خوراک لذیذ و محلی با ترکیب موادی مانند کشک، بلغور گندم، گوجهفرنگی، گوشت مغز ران، سبزی (تره، جعفری، ریحان)، نخود، بادمجان، پیاز، سیر، سیر مروارید، برنج، لوبیا چشمبلبلی، لوبیاسبز، فلفل سبز، آب گوشت یا قلم، نمک، فلفل و زردچوبه، تهیه و طبخ میشود.

کوکوی لوبیا سبز
لوبیا سبز با وجود ارزش غذایی بالا خیلی مورد پسند همه نیست اما تبریزیها از این لوبیا یک غذای خوشمزه تهیه میکنند که نمیتوان از آن گذشت و در میان غذاهای تبریز طعمی جدید دارد. این غذا از لوبیا سبز، هویج، سیب زمینی، پیاز، تخم مرغ، گردو، زعفران، شیر، زردچوبه، نمک، فلفل و پکینگ پودر تهیه میشود و طعم لذیذی دارد.
بورانی کدو سبز
بورانی کدو سبز از جمله دسرها و پیش غذاهای خوشمزه آذربایجان شرقی می باشد که به خاطر استفاده از ماست و کدو در آن یک خوراک مقوی و پرخاصیت محسوب می شود. جالب است بدانید که این پیش غذا با دو روش متفاوت رژیمی و غیر ژیمی درست می شود و در تهیه آن از ماست، کدو سبز، سیر، شوید، دارچین و نمک استفاده می شود.
دلمه ی برگ مو (یپراخ دولماسی)
دلمه برگ مو یکی از غذاهای سنتی مردمان ترک است. دلمه بیشتر در فصل تابستان تهیه میشود. برای تهیهی این غذا نیاز به برگ درخت انگور (مو)، لپه، برنج، بلغور و برای سبزیجات معطر از گشنیز، مرزه، شوید و تره استفاده می شود.
دلمه نیز به مانند کوفته یکی از معروف ترین غذاهای خاورمیانه است. اما طرز تهیه و مواد اولیه آن با نوع ترکی آن متفاوت است. دلمه برگ مو در زبان ترکی با نام “یپراخ دلماسی” شناخته می شود. دلمه به طور کلی یک واژه ترکی است و از لغت ترکی “دلماخ” به معنی “پر شدن” گرفته شده است. در منطقه تبریز، دلمه را علاوه بر برگ انگور با فلفل دلمه، کدو و گوجه فرنگی نیز درست می کنند. در سال 2017 جمهوری آذربایجان دلمه را در فهرست میراث فرهنگی ناملموس خود در یونسکو به ثبت رساند.