

ساری از پرجمعیتترین شهرهای شمال و پایتخت پیشین ایران، مرکز استان مازندران و شهرستان ساری است. این شهر پرجمعیتترین و بزرگترین شهر استان مازندران و از بزرگترین شهرهای شمال کشور بهشمار میرود. همراه با شمیران گشت باشید تا صنایع دستی شهرستان ساری را برای شما معرفی نماید .
یکی از بنام ترین صنایع دستی شهر ساری و استان مازندارن، نساجی است. شاید نام نساجی مازندران به گوشتان خورده باشد، شهرت این برند نشانی از قدمت نساجی در این منطقه است. در اکثر روستاها و برخی از شهرهای مازندران بافت پارچه همچنان به شیوه ی سنتی مرسوم است که برخی افراد آن را بصورت دستی و برخی دیگر با دستگاه های بافندگی ساده می بافند. این پارچه ها برای کاربردهای مختلفی بافته می شوند بعنوان مثال برای لباس، لباس محلی، رومیزی، روتختی و … استفاده می شوند.
از جمله صنایع دستی استان مازندران میتوان به قالی بافی، گلیم بافی، جاجیمچه بافی، بافت گلیمچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزن دوزی، رنگرزی و چاپ سنتی سفالگری و سرامیک سازی، فرآوردههای پوست و چرم، هنرهای مرتبط با فلز، هنرهای مرتبط با چوب، حصیر بافی، طراحی سنتی و نگارگری، صحافی و جلد سازی سنتی، صنایع دستی دریایی عروسک سازی اشاره کرد. قالی بافی و گلیم بافی از رشتههای اصلی و اساسی مازندران نیست ولی در استان بافته میشود.
کنده کاری چوب ساری
اشیای چوبی به شکل های مختلف یکی از صنایع دستی شهرستان ساری و دیگر شهرهای مازندران است که به وفور به چشم می خورد و این فراوانی به علت در دسترس بودن چوب بعنوان ماده اولیه لازم است. هنرمندان این حرفه از چوب وسایل مورد استفاده مانند قاشق چوبی، صندوق، ظرف، مجسمه و … می سازند. چوب مورد استفاده چوب راش، فوفل،گردو و افراست که به دلیل صاف بودن سطحشان برای این کار استفاده می شوند. همچنین هنر دیگر مربوط به کنده کاری بر روی چوب منبت کاری است که با توجه به طرحی مشخص بر روی سطح مورد نظر، نقش برجسته ایجاد می کنند.
لاک تراشی ساری
لاک تراشی هنر مورد توجه روستاییانی است که در نزدیکی جنگل زندگی می کنند آن ها در گذشته بیشتر براساس نیاز کالاهای مورد استفاده ی خود را از چوب می ساختند و اکنون بیشتر جنبه تزئینی به خود گرفته است. در تعریف لاک تراشی باید بگوییم هنری است که از ریشه و چوب درختان مناسب با توجه به ویژگی های منحصر به فرد که برای این کار لازم است کالاهای مورد استفاده ساخته می شوند. چند مورد از اشیایی که توسط این هنر بوجود آمده اند لاک دانه پاش، قند چوله، تنباکو چوله، قاشق و … است.
حصیر بافی
حصیر بافی در برخی از روستاهای استان مازندران به ویژه در غرب استان رایج است. در مازندران از نوعی حصیر به نام «کوب» برای زیرانداز استفاده میشود. برای بافت «کوب» از گیاهان خود رو چون «گاله» و «واش» که در باتلاقها و اب بندانها میروید بهره میجویند. برای تهیه زنبیل و سبد نیز از همین گیاهان استفاده میشود. گاه تهیه این مصنوعات با بهکارگیری چوب و نی یاد و نوع علف به نامهای «وران» و «سازیر» انجام میشود.
چنته لفور
چنته نوعی کیف دسته دار است که در روستای «لفور» از توابع سواد کوه تولید میشود برای بافت آن از دستگاه «کرک چال» استفاده میشود و مراحل تولید آن مانند جاجیم است با این تفاوت که پس از پایان کار، دوردوزی و گاه با مهرههای تزیینی و خرمهره تزیین میشود.