

در گشت و گذار در سیستان و بلوچستان این روزها سری به سفره رنگارنگ وخوش عطر و طعم سیستانی ها زده و در این خاک اساطیری میهمان مردمان غیور سیستان و بلوچستان می شویم تا با انواع غذاهای محلی سیستان و بلوچستان آشنا شویم.در این مطلب با شمیران گشت همراه باشید تا این خوشمزه های سیستان و بلوچستان را برای شما معرفی نماییم .
سیستان و بلوچستان تاریخ، فرهنگ و طبیعت بسیار غنیای دارد. غذاهای این مرزوبوم مانند دیگر عناصر آن بسیار متنوع و غنی است. بدون شک شرایط اقلیمی تأثیر شگرفی در غذاهای این منطقه داشته است. از آنجا که مردم سیستان و بلوچستان بیشتر به دامداری و کشاورزی مشغولند محصولات این منطقه را اغلب غلات و لبنیات تشکیل میدهد: همان دو ماده اصلی که در غذاهای سیستانی به وفور دیده میشود. خرما و میوههای گرمسیری از دیگر موادی است که در غذاهای سیستان و بلوچستان به کار میرود.
اوجیزک یا آبگوشت محلی
یکی از غذا های پر طرفدار و بسیار خوشمزه در استان سیستان و بلوچستان اوجیزک است. این غذا تا حد زیادی شبیه به آبگوشت است که نکته جالب آن عدم استفاده از گوشت است. این غذا حاوی ادویه های محلی فوق العاده ای به نام آچار است. اوجیزک ترکیبی ای گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی، ادویه آچار، آب و روغن است. گاهی اوقات برخی از افراد تخم مرغ را نیز به اوجیزک اضافه می کنند.
دوغ برک
دوغ در فرهنگ غذایی سیستان جایگاه ویژهای دارد. وقتی مهمان مردم محلی شوید به احتمال زیاد با دوغ از شما پذیرایی خواهند کرد، از این رو غذاهای متنوعی با استفاده از این نوشیدنی اصیل ایرانی در استان تهیه میشود. در برخی از نقاط سیستان به این غذا «درزَنک» هم میگویند. ترکیبات اصلی آن شامل دوغ، آرد، زردچوبه، فلفل، نمک و روغن میشود. تهیه این غذا در منزل خالی از لطف نیست، پس برای یک بار هم که شده آن را طبخ کنید.
ماهی آب پز یا لنجو
با توجه به نزدیکی این استان به دریا و منابع آبی، مصرف غذاهای دریایی نیز در آن رواج فراوانی دارد. یکی از انواع غذاهای دریایی که غذای سنتی این استان نیز به شمار می آید لنجو است. لنجو را می توان با آب یا دوغ تهیه نمود.
تباهنگ
از دیرباز، زمانی که هنوز یخچال به خانههای مردم سیستان و بلوچستان راه پیدا نکرده بود، آنها برای نگهداری گوشت، آن را خشک میکردند. سیستانیها پیش از خشک شدن گوشت به آن پودر انار و نمک میزدند و آن را در آفتاب خشک میکردند. این رسم هنوز در میان مردم این خطه ادامه دارد. آنها برای تهیه تباهنگ از گوشت خشکشده استفاده میکنند. این غذا، غذای مخصوص ماه رمضان است. به این صورت که گوشت خشک را حدود نیم ساعت با آب و نمک میجوشانند و سپس با برنج دم میدهند.