

استان سیستان و بلوچستان دارای فرهنگ خاص و تاریخی غنی است که در تمام زمینهها ازجمله آشپزی میتوان بازتاب آن را مشاهده نمود. از آنجایی که دامپروری به صورت گستردهای در سیستان و بلوچستان رواج دارد، بنابراین شالودهی اصلی غذاهای سیستانی را گوشت تشکیل میدهد. خرما نیز درکنار گوشت به صورت وسیعی درفرهنگ غذایی مردم استان قرار دارد. با وجود همسایه بودن با پاکستان و همینطور رفت و آمد بسیار با هندیها، چاشنیهای غذایی تند چندان در فرهنگ خورد و خوراک مردم این استان رواج پیدا نکره است. در این مطلب قصد داریم به معرفی غذاهای سنتی زابل بپردازیم پس با شمیران گشت همراه باشید .
شمیران گشت برگزار کننده تورهای گردشگری داخلی و خارجی همراه با اخذ ویزای شینگن
برای تماس با موسسه شمیران گشت کافیست روی یکی از شماره های زیر کلیک کنید:
۰۲۱۲۶۳۵۵۷۰۱
۰۲۱۲۶۳۵۵۲۰۴
کشک زرد
کشک زرد را غذای پهلوانان زابلی می نامند. این وجه تسمیه از آن بابت است که این غذا آنقدر نیروزاست که تا ساعت ها اصلا احساس گرسنگی نخواهید کرد. کشک زرد که حالا موج محبوبیتش تا خراسان نیز رسیده و سر سفره خراسانی ها هم دیده می شود، مخصوص روزهای سرد پاییز و زمستان است که در وعده صبحانه سرو می شود. پایه اصلی این غذا، کشک زابلی است که بانوان صبور و هنرمند زابلی آن را طی یک فرایند طولانی تهیه می کنند. برای تهیه غذا پیاز را در روغن حیوانی سرخ کرده، سپس کشک زرد را اضافه کرده حسابی مخلوط می-کنیم. آب گوشتی را که قبلا تهیه کردیم کم کم اضافه می کنیم و هم می زنیم تا جا بیافتد. کشک زرد را با نان محلی سرو و با یا به اصطلاح تلیت می کنند.

تباهنگ
از دیرباز، زمانی که هنوز یخچال به خانههای مردم سیستان و بلوچستان راه پیدا نکرده بود، آنها برای نگهداری گوشت، آن را خشک میکردند. سیستانیها پیش از خشک شدن گوشت به آن پودر انار و نمک میزدند و آن را در آفتاب خشک میکردند. این رسم هنوز در میان مردم این خطه ادامه دارد. آنها برای تهیه تباهنگ از گوشت خشکشده استفاده میکنند. این غذا، غذای مخصوص ماه رمضان است. به این صورت که گوشت خشک را حدود نیم ساعت با آب و نمک میجوشانند و سپس با برنج دم میدهند.
اوجیزک
«اوجیزک» را میتوان در واقع همان آبگوشت محلی سیستان دانست که البته گوشت ندارد. این غذا تا حدودی شبیه اشکنه هم است. ادویهی اصلی این غذا را آچار (نوعی ادویه محلی) تشکیل میدهد. آچار خود ترکیبی از پیاز، آرد گندم و زردچوبه است که آن را به شکل خمیر دایرهای کوچک در میآورند و به نخ میکشند تا خشک شود. این ادویه در انواع آبگوشت و خورشها طعم خوبی ایجاد میکند. برای پخت اوجیزک به گوجه، روغن (ترجیحا روغن محلی)، پیاز، آب، سیبزمینی و آچار نیاز داریم. نوع دیگری از اوجیزک هم داریم که تخممرغ به آن اضافه میکنند.
چنگال
چنگال غذای مردم بومی استان سیستان و بلوچستان برای پذیرایی از مهمان است و با دوغ مصرف میشود. این غذا نوعی شیرینی هم به حساب میآید که در سفرههای افطاری مردم استان سیستان و بلوچستان دیدهمیشود. مواد مورد نیاز برای چنگال خیلی ساده و به راحتی قابل دسترسی است؛ آرد و خرما و روغن حیوانی.
دوغ پا
دوغ پا یک نوع خورشت بوده که برای جا انداختن و پختش به جای آب از دوغ استفاده می کنند. همانطور که می دانید، شیوه طبخ غذاها تا حد زیادی به فرهنگ و سنت هر منطقه باز می گردد. ریشه پخت دوغ پا نیز به رواج دامپروری در میان بلوچ ها مربوط است. ترکیبات اصلی این مورد از معروف ترین غذاهای سیستان و بلوچستان شامل گوشت گوساله، لپه، پیاز خرد شده، دوغ محلی، روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زعفران می شود. این غذا را معمولا به همراه برنج کته سرو می کنند.
پکوره
پکوره غذایی محبوب در استان سیستان و بلوچستان است که از کشورهای همسایه همچون افغانستان و پاکستان به مناطق جنوبی کشورمان آمده است. این غذا به قدری محبوب است که نه تنها در خانهها، بلکه در کوچه و خیابان نیز فروخته میشود و طرفداران زیادی دارد. آب و خمیر مایه، پیاز، گشنیز و فلفل، ادویه، آرد گندم و آرد نخودچی مواد لازم برای تهیه پکوره هستند.
