

کردستان یکی از استانهای با اصالت ایران است که فرهنگ و آداب و رسوم منحصر به فردی دارد. این استان زبان کردی مخصوص به خود، غذاها و رقص محلی و همچنین صنایع دستی مخصوص به خود را دارد. در مناطق شهری و روستایی استان کردستان نیز همانند سایر نقاط ایران، عده زیادی به تولید محصولات دستی اشتغال دارند که امروزه بسیاری از این تولیدات به عنوان لوازم لوکس و سوغات توجه گردشگران و مسافرین نوروزی را به خود جلب میکند. و همچنین صنایع دستی در کردستان هنوز مانند قبل یکی از راههای امرار معاش و کسب درآمد مردم است زیرا، هنوز در این استان صنعت آنچنان جایپای محکمی بهدست نیاورده است . اگر به کردستان سفر کردید وقصد خرید داشتید میتوانید از این محصولات دستی هم برای خرید دیدن فرمایید . تا انتها با شمیران گشت همراه باشید .
قالی بافی
منطقه کردستان، تعدادی از تولیدات و هنرهای سنتی به ویژه صنایع دستی استان کردستان عبارتند از فرش، گلیم، سجاده، نمد و نیز زیورآلات دست ساز که پس از فرش، تخته نرد از مهمترین صنایع دستی تولیدی در این منطقه به شمار میرود.
شاخص ترین انواع صنایع دستی استان شامل قالیبافی در کردستان بسیار رایج است و نام کردستان همیشه مترادف با مهمترین قالیهای دستبافت بوده که با کمال ذوق و سلیقه پدید آمده است.
قالی افشار، قالی سنندج، قالی بیجار و قالی بوکان، شهرت جهانی دارند و به یکی از ارزشمندترین فرشهای ایران تبدیل شده است.
بیشتر طرحهای مورد استفاده قالیبافان در کردستان طرحهای شکسته بوده و به ندرت از طرحهای دیگر استفاده می شود، از میان این طرح ها می توان به طرح ماهی درهم (هراتی)، ریز ماهی نقش بتهای، گل وکیلی، گل میرزا علی، گل مینا و شاخ گوزن و میناخانی اشاره کرد.
کلاش
کلاش نوعی گیوه است که در سرزمینهای کرد نشین پوشیده میشود. رویه این کفش از نخ پنبه اي و زیره آن از یک پارچه فشرده شده ساخته میشود. کلاش کفشی بسیار قابل انعطاف، سبک، نرم و مناسب مناطق کوهستانی میباشد.
محصولات نازک کاری
محصولات نازک کاری را باید مهمترین صنایع دستی حال حاضر کردها دانست. همچنین این استان در میان تمام ناطق ایران مهمترین و جدیترین تولیدکننده صنایع نازک کاری است. نازک کاری به ترکیب قطعات بسیار کوچیک از انواع چوبها گفته میشود که در کنار هم قرار میگیرند و محصولاتی همچون قلمدان را بهوجود میآورند.
گلیم بافی
مشهورترین گلیمهای کردستان، گلیمهای “سنه” است که شامل بافتهای منطقه سنندج و اطراف آن میشود.
سنه از زمان سلطنت صفویان پایتخت کردستان بوده است و تأثیر صفویان در گلیمهای به جای مانده از قرون هجدهم، نوزدهم و اوایل قرن بیستم به وضوح دیده میشود.
گلیمهای قبایل سنجابی و جاف تحت تاثیر آویزهای زربافت و قلاب دوزی شده صفوی است، گلیمهای سنه چه از نظر فنی و چه از لحاظ زیبایی شناسی با دیگر گلیمهایی که توسط قبایل و چادرنشینان کرد بافته شده، تفاوت دارد.
در بافت آنها نوعی ذوق هنری دیده میشود و بیش از گلیم های دیگر به فرشهای گره دار ایرانی شبیه است.
موج بافی
“موج” یا “رختخواب پیچ” بیشتر در مناطق روستایی و کمابیش در مناطق شهری به ویژه در ماههای سرد سال به عنوان روانداز استفاده میشود.
ماده اصلی ساخت موج، پشم است، طول یک موج معمولاً 25.2 متر است و عرض آن را چهار تخته باریک تشکیل میدهد، این چهار تخته به عرض 5.9 متر، یک جا به دستگاه موج بافی بسته میشود.
جانماز یا سجاده جانماز یا سجاده تولید دیگر کارگاه موجبافی است، این بافته چنان که از نام آن بر میآید، زیراندازی برای ادای نماز است که همیشه پاک و منزه نگه داشته میشود و پس از انجام نماز جمع میشود.
قطع جانماز کوچک و حدود 150×100 سانتیمتر است و از دو تخته تشکیل میشود.
منبت کاری
“منبت کاری چوب” در کردستان از قدیم رواج داشته و درهای چوبی در کردستان و برخی از روستاهای آن که به جای مانده متعلق به دوران صفوی بوده که دارای کنده کاریهای دقیق و به صورت گل و کتیبههای گوناگون است.
منبت کاریهایی که بر روی در امامزادهها و مشایخ انجام شده بسیار با ارزش است و امروز هم منبت کاران کرد در کردستان به کار خود ادامه میدهند و این هنر هنوز هم رواج دارد.
اکنون در سنندج معروفترین و زبردست ترین منبتکاران در کارگاههای خود همراه با سبکهای جدید، که در آن ابداع و ابتکار خود را محفوظ داشتهاند، مشغول بکارند.