

خوزستان قدیمی ترین منطقه فلات ایران و قلب انرژی ایران است. این سرزمین با مردمانی خونگرم و دوستداشتنی، در مهماننوازی یگانهاند. منطقهای با خاکی مقدس و پربرکت که از خوبی و سخاوت چیزی کم ندارد. منبع ثروت ایران است و همواره به کم راضی است. میزبان کارون است و بر کرانه خلیج فارس جا خوش کرده. هم دریا دارد و هم کوهستان، هم جلگه هم بیابان، زیارت بخواهید یا سیاحت، تاریخگردی یا ماجراجویی؛ فرقی نمیکند. با شمیران گشت همراه باشید تا گذاری به این استان جنوبی کشورمان داشته باشیم و جاهای دیدنی خوزستان را بهتر بشناسیم.
1 – پل سفید اهواز
یکی از جاذبه های خوزستان پل معلق یا پل سفید اهواز است. این پل که نماد شهر اهواز است چهارمین پل معلق دنیا و نخستین پل معلق ایران بوده و یکی از ۸ پلی است که بر روی رود کارون در شهر اهواز احداث شده است. این پل از سال ۱۳۱۵ خورشیدی بر روی رودخانه کارون قد علم کرده و تا به امروز پا بر جای مانده است. مهندسی آلمانی به اتفاق همسر شروع به ساختن این پل کرد. برخی مشکلات ساخت پل را متوقف کرد. در همین زمان سازنده آلمانی پل نیز درگذشت، اما چندی بعد همسر وی ساخت پل را به پایان رساند.
2- کاخ آپادانای داریوش در شوش؛ بازنمای شکوه ایران کهن
نمیتوان از تاریخ تمدن صحبت کرد و اسمی از شوش نیاورد. شوش شهریست باستانی و از قدیمیترین سکونتگاههای شناخته شده جهان که فعالیتهای باستانشناسی در آن هنوز ادامه دارد. شوش از جاهای دیدنی خوزستان است که هزاران سال مرکز تمدن مهم ایلامیان و در دوره هخامنشیان نیز پایتخت سیاسی بوده است. داریوش بزرگ در حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد، دستور ساخت کاخ بزرگی به سبک کاخهای تخت جمشید را در شوش صادر کرد. کاخی که بعدها به کاخ زمستانی شاهان هخامنشی تبدیل شد.
دیوارهای بخش داخلی این کاخ با استفاده از آجر لعابدار ساخته شده است. آجرهایی که توسط هنرمندان ایران باستان به نقوش سپاه جاویدان، شیر بالدار و گل نیلوفر آبی تزئین شدهاند. تالار بارعام، دروازه، حرمسرا و کاخ پذیرایی، تنها گوشهای از بخشهای کشف شده این کاخ باشکوه هستند که حدود ۱۴۰ سال پیش از زیر خاک بیرون کشیده شدهاند. اگر هوس گشتزنی در دل تاریخ را دارید، حتم به این کاخ باستانی سری بزنید.
3-اهواز مرکز استان خوزستان
در زمان ساسانیها “خوجیها” که یکی از طوایف اصیل ایرانی بودند و نام خوزستان هم از آنها گرفته شده، در اطراف کارون به کشت نیشکر و تهیه شکر میپرداختند. شهر هرمز اردشیر در اواخر دوره ساسانی به “خوجستان وازار” یعنی بازار خوزیها مشهور شد. پس از سقوط ساسانیان، هنگامی که این شهر به دست اعراب افتاد، خوزی و هوزی را به جمع مکسر درآوردند و آن را “اهواز” نامیدند.
4 – خانه تیزنو دزفول
خانه تیزنو یکی از نمونههای زیبای معماری شهر دزفول است. قدمت اولیه بنای این خانه به دوره صفویه میرسد. خانه تیزنو یکی از بزرگترین و زیباترین خانههای محله قلعه در بافت تاریخی دزفول میباشد.
5 – پل ساسانی
پل ساسانی (قدیم) دزفول مهمترین اثر تاریخی این شهر است. این پل که دو منطقه شرقی و غربی را به هم وصل میکند و یکی از راههای رابط منطقه جندی شاپور و سرزمین بین النهرین بوده که به دستور شاپور اول ساسانی پس از پیروزی بر روم و با بکارگیری اسرای رومی در سال ۲۶۳ میلادی ساخته شد. این پل با گذشت نزدیک به ۱۸ قرن همچنان پابرجاست و به عنوان یکی از قدیمیترین پلهای استوار جهان شناخته میشود.
6 – دشت سوسن
دشت سوسن با زیبایی های طبیعی شگرف و بسیار خیره کننده ای در ۳۷ کیلومتری شهر ایذه در خوزستان آرمیده، دشتی سرسبز و رویایی که در فصل بهار با طبیعتی خیره کننده و جذابیت های بی بدیلش از علاقمندان به طبیعت دلربایی می کند و نظر بسیاری از آنها را به خود جلب می نماید. در واقع این دشت به لطف عبور رود کارون از مابینش دارای زمینی حاصلخیز می باشد. زیبایی های طبیعی و جذاب این دشت در کنار آثار تاریخی شگرف و بسیار با ارزشی نظیر تپه های باستانی، پل و برد گوری ها تکمیل می شوند. به طور کلی منطقه وسیع دشت سوسن روستاهای زیادی را در دل خود جای داده و با اقلیمی مساعد، آب کافی و زمینی مناسب بستر لازم را برای باغبانی و کشاورزی فراهم آورده است .
7 – رودخانه کارون ؛ مهد پیدایش تمدن
اولین، بزرگترین و پرآبترین رود ایران کارون است. این رود محل شکلگیری اولین تمدنهای بشری و سودآورترین رودخانه ایران زمین است. این رودخانه که با طولی نزدیک به هزار کیلومتر، طولانیترین رود ایران نیز هست، از ارتفاعات زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته، از استانها و شهرستانهای زیادی عبور کرده و نهایتا در مرز ایران و عراق، به اروند پیوسته و روانه خلیج فارس شده است.
اما در این بین، استان خوزستان پیوند عمیقتری با کارون دارد. این پیوند تنها به گذر از شهرهایی نظیر شوشتر، مسجد سلیمان و اهواز محدود نمیشود. تأمین آب شرب شهر اهواز، تولید برق، مصارف کشاورزی، کشتیرانی و حمل و نقل کالا، تنها گوشهای از مواهب بیشمار کارون برای استان خوزستان است. اما سوای از این مسائل مادی، دمیدن روح زندگی به خوزستا، شاید کارکرد اصلی این رود باستانی باشد. اگر در پل سفید اهواز یا اسکلهای در خرمشهر کارون را ملاقات کردید، چند ساعتی پای درد دلش بنشینید. این رود چند هزار ساله حرفهای زیادی برای گفتن دارد.