

اراک، مرکز استان مرکزی را شاید بسیاری از ما به پایتخت صنعتی ایران بشناسیم ولی جالب است بدانید این شهر با وجود اینکه جزو جوانترین شهرهای کشور عزیزمان است ولی آنقدر جاذبههای طبیعی و تاریخی را در دل خود جای داده که بدون شک از سفر به آن پشیمان نمیشوید. استان مرکزی و به خصوص شهر اراک، دیدنیهای بسیاری دارد که بازدید از هر کدام برای خود دنیایی از تجربه و لذت است. در این مقاله با شمیران گشت همراه باشید تا جاهای دیدنی اراک را با هم بررسی کنیم.
روستای تاریخی انجدان
انجدان، روستایی تاریخی و کهن در نزدیکی شهرستان اراک است که میتوان آن را به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری اراک و اطراف آن معرفی کرد. این روستا در منطقهای کوهستانی قرار دارد و میتوان در پیرامون آن، کوه چشمه، کوه برف شاه و غارهای متعددی را مشاهده کرد. علت نامگذاری این روستا به «انجدان»، وجود گیاهی در اطراف این روستا است که به انگدان شهرت دارد و از آن انگرود یا آنغوزه بهدست میآید. اگر از دیدن مناطق روستایی و طبیعی لذت میبرید، بازدید از انجدان که از جاذبه های طبیعی استان مرکزی است، غافل نشوید.
دریاچه و کویر نمک میقان
در شمال شرقی شهر اراک و در منطقه فراهان سفلی دریاچه فصلی قرار دارد که در فصل بارندگی پر آب شده و در فصول خشک به صورت باتلاق و نمکزار در میآید که به کویر یا دریاچه میقان شهرت دارد. زیبایی این دریاچه در تمام ایام روز به ویژه در هنگام طلوع و غروب خورشید شگفت انگیز بوده و جلوهها و سرابهای ایجاد شده آن هر بینندهای را متحیر میسازد. دریاچه در فصل پاییز و زمستان زیستگاه پرندگان مهاجری است که از نواحی سرد سیبری به سوی سرزمینهای گرمسیری کوچ میکنند.
کویر میقان یکی از مهمترین معادن سولفات سدیم جهان را در اختیار دارد. در اطراف دریاچه و کویر، گیاهان شورزاری وجود دارد که به قرهداغ معروف است. این گیاه که بومی منطقه میباشد همانند سدی پیش روی شنهای روان را گرفته و به صورت چتری بزرگ شاخههای خود را روی تپههای ماسهای میگستراند. این گیاه که به قهرمان کویر مشهور شده به صورت طبیعی باعث تثبیت شنهای روان گردیده و هم اکنون حدود ۳۹ هزار هکتار از زمینهای اطراف کویر را پوشانده است.
حمام چهارفصل یا موزه مردمشناسی
محمد ابراهیم خوانساری به فرمان احمد شاه قاجار، بزرگترین حمام ایران را با مساحت حدود هزار و ۶۰۰ متر مربع ساخت که شامل چهار بخش زنانه، مردانه، حمام ویژه اقلیتهای دینی و حمام خصوصی است. در چهار جهت حمام و در بخش سربینه مردانه، تابلوهای کاشیکاری که چهار فصل سال را به تصویر کشیدهاند قرار دارد که یکی از زیباترین آثار معماری و کاشیکاری دوره ی قاجار است. نام چهار فصل برگرفته ازاین تابلوهاست. آب مورد نیاز حمام از قنات تامین میشده است و برای گرم نگهداشتن آن ارتفاعش را حدود ۳/۵ متر پایینتر از خیابانهای اطرافش ساختهاند. امروزه بخشی از حمام به موزه مردمشناسی اختصاص یافته است. از آثار شاخص این موزه میتوان به محراب تاریخی مسجد جامع ساوه اشاره کرد.
قلعه حاج وکیل یا عمارت کلاه فرنگی
یک شرکت تجاری انگلیسی به نام زیگلر، در اواخر دوره قاجاریه، بنایی شامل حیاط، ایوان، شبستان و بالاخانه در محوطهای به مساحت سه هزار و ۸۰۰ متر مربع ساخت. پس از منحل شدن شرکت، یکی از متمولترین افراد شهر اراک به نام حاج محمد حسین میثمی وکیل، آن را خریداری کرد و از آن پس به نام قلعه حاج وکیل معروف شد. قسمت شمالی عمارت کلاه فرنگی وکیل اراک برونگرا و بخش جنوبی آن نیمه درونگرا است. ستونها و قسمتهایی از خارج عمارت با کاشیهای لعابدار مزین شده است ولی در داخل بنا تزئینات خاصی دیده نمیشود. پنجرههای قلعه نیز از شبکههای چوبی زیباست. در بالای طبقه همکف این بنا کلاه فرنگی زیبایی دیده میشود. مساحت کل عمارت حدود ۹۰۰ متر مربع است. اکنون این بنا دانشگاه جامع علمی کاربردی صنایع دستی اراک است.
چشمه چپقلی
این چشمه در بالای دره های بسیار زیبا واقع شده است که پس از رسیدن به بالای دره و در کنار چشمه نمایان میشود. آب و هوای پاک و لطیف و چشمه جوشان با آب بسیار خنک و گوارایش خاصیت درمانی آن (به گفته اهالی و مراجعه کنندگان) باعث جذب عدهای از علاقمند به طبیعت شده که اکثراً پس از استفاده از آب چشمه مقداری از آن را با خود میبرند.