

غذاهای سنتی استان خراسان جنوبی از جمله غذاهایی می باشد که دارای محبوبیت می باشد و لذا به همه ی گردشگران توصیه می شود که بدون خوردن این غذاها این استان را ترک نکنند. منطقه خراسان جنوبی و روستاها و مناطق آن دارای آداب و رسوم خاص در زمینه غذاهای محلی است که اغلب این غذاها از مواد موجود و در دسترس و متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه تهیه می شوند . با شمیران گشت همراه باشید تا شما را با شماری از محبوب ترین غذاهای محلی خراسان جنوبی آشنا کنیم.
بلغور پلو
از جمله غذاهای سنتی استان خراسان جنوبی می باشد که دارای روغن زیتون، رب، بلغور، و عصاره ی مرغ و گوشت می باشد که دارای ارزش غذایی بسیار زیاد بوده و امتحان کردن آن به گردشگران به شدت توصیه می شود. این غذا در مدت زمان نسبتا کوتاهی اماده می شود و دارای طعم بسیار لذیذی می باشد.
قوروت بادمجان
قوروت بادمجان یکی از غذاهای محلی استان خراسان و بیرجند است که طعمی عالی هم دارد. کم پیش میآید کسی در خراسان جنوبی این غذا را تجربه نکرده باشد. برعکس بلغور پلو تهیهی قوروت بادمجان کمی مشکل است، چرا که نیاز به سابیدن کشک دارد. علاوه بر آن نیاز به تهیهی کشک بیرجندی معروف به قروت خواهید داشت که ممکن است در هر جایی پیدا نشود. شاید خودتان هم بتوانید با کمی تلاش قروت را تهیه کنید.
کشک سالاری
کشک سالاری یکی از غذاهای محلی مردم بیرجند در استان خراسان جنوبی است که نباید تجربهی طعم خوشمزهی آن را از دست داد. این غذا هم دستور پختی طولانی و نسبتا مشکل دارد، اما اطمینان میدهیم که ارزشش را دارد. ترکیبات اصلی این غذا را آرد، ماست، زردچوبه، سیاه دانه، سیر، روغن، نمک، زعفران، گردو، فلفل سیاه، دارچین، آب، گوشت خورشی وپیاز تشکیل میدهند. کشک سالاری را معمولا به صورت تیلیت یا با نان مصرف میکنند.
اشکنه بلغور شیر
آماده سازی این اشکنه با آسیاب دستی کردن گندم نیم پخته شروع می شود. این گندم ها را خرد می کنند و به حالت بلغور در می آورند. بعد، این بلغورها را درون شیر گاو یا گوسفند می ریزند، کمی زردچوبه اضافه می کنند و روی حرارت قرار می دهند تا به نقطه جوش برسد. در انتها هم این مواد پخته شده را در یک سینی بزرگی می ریزند و زیر آفتاب قرار می دهند تا خشک شوند. وقتی بلغور شیر آماده شود، پختن اشکنه چندان کار سختی نیست. مراحل بعدی پخت این مورد از محبوب ترین غذاهای محلی خراسان جنوبی مانند دیگر اشکنه هاست.
آش شلغم
یکی از غذاهای سنتی استان خراسان جنوبی و معروف این منطقه آش شلغم می باشد که دارای خواص بی نظیری می باشد. این آش علاوه بر شلغم دارای برنج، پیاز، گوشت چرخ کرده، لپه و … می باشد که دارای طعمی بی نظیر با خاصیت فراوان می باشد که خوردن آن به ویژه در فصل زمستان به شدت پیشنهاد می شود. این آش دارای طعمی خاص بوده و دارای طرفداران زیادی به خصوص دوست داران شلغم می باشد.
کَما
کما یک گیاه خودرو و بیابانی، و از دیگر غذاهای سنتی خراسان جنوبی است که بیشتر در فصل بهار و اواخر زمستان سبز می شود . این گیاه در ابتدای رویش برگ های تازه وسفید رنگ آن قابل استفاده است. وبه مرور زمان تلخ وغیر قابل مصرف می شود.
برای تهیه پس از جمع آوری یا خرید ابتداء جوانه های کماها کاملا” شسته وآن را خرد می کنندو در آب می جوشانند تا کاملا” آب پز شود . بعد از آب پز شدن آب آن را گرفته مقداری سیر داغ تهیه می کنند و کماهای له شده را با مغز گردوی کوبیده و تخم مرغ، نمک، زعفران و گاهی سیب زمینی تف می دهند و با قروت یا سیرماست و یا به تنهایی میل می کنند.
این غذا به علت بو وطعم ومزه و ارزش غذایی و دیگرخواص آن دارای طر فداران و در عین حال مخالفانی نیز میباشد،که هر دوگروه با توجه به ذائقه و سلیقه هایشان در اعمال نظرات خود بسیار جدی وسرسخت می باشند.خانم ها وافراد سنتی و قدیمی تر ها ازجمله هواداران این غذا هستند.
اشکنه گوجه
این غذا که نامش اشکنه ی گوجه فرنگی می باشد از جمله غذاهای سنتی استان خراسان جنوبی محسوب می شود و دارای رنگی قرمز رنگ بوده و غذای مناسبی برای گیاه خواران محسوب می شود. از مواد تشکیل دهنده ی این غذا گوجه فرنگی، تخم مرغ، سیب زمینی، پیاز، زردچوبه و آب می باشد که دارای طرفداران خاص خود می باشد و همان گونه که اشاره شد این غذا بدون گوشت بوده و غذای مناسبی برای گیاه خواران است.